Ana SayfaKimdirElif Şafak kimdir?

İlgili Postlar

Elif Şafak kimdir?

Elif Şafak, 25 Ekim 1971 tarihinde  Strazburg’da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman’dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrılan Elif Şafak, annesi tarafından büyütüldü. Elif soyadı olarak kendisini büyüten annesinin adını kullandı. Elif Şafak,Türkiye’de ve dünyada tanınan bir yazardır.[irp]

Elif Şafak’ın eğitim hayatı

Elif Şafak, ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid’de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. “Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı” üzerine master tezinin ardından; ODTÜ siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, “Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları” başlığını taşıyordu.

Elif Şafak’ın akademik hayatında aldığı ödül

Elif Şafak’ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi.

Elif Şafak’ın kitaplarına ve kazandığı ödüllere dair…

1994 yılında Yüksek lisans çalışması sırasında “Kem Gözlere Anadolu” adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan’ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü’nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul’a taşındı ve Şehrin Aynaları’nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Türkiye ve Kültürel Kimlikler”, “Kadın ve Edebiyat” konularında dersler verdi.

Elif Şafak, 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi.

2005’te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi.

2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazanan Şafak Mahrem romanı ile tanındı.

2011 yılında Doğan Kitaptan “İskender” isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak’ın kendi fotoğrafı vardır. Mimar Sinan’ın yanında çırak olan birinin gözünden Osmanlı’yı anlattığı son romanı Ustam ve Ben 2013 yılında yayımlandı.

2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri unvanını aldı.

Elif Şafak’ın akademik kariyeri

2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. “Edebiyat ve Sürgün”, “Bellek ve Politika “, “Müslüman Dünya ‘da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet” konulu dersler verdi.

Elif Şafak’ın özel hayatı

2005 senesinde Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can sağlık ile Berlin’de evlendi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir’i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu.

Elif Şafak’ın yazdığı kitaplar

Kem Gözlere Anadolu
Pinhan
Şehrin Aynaları
Mahrem
Bit Palas
Araf (The Saint of Incipient Insanities çevirisi)
Beşpeşe
Med Cezir
Baba ve Piç (The Bastard of Istanbul çevirisi)
Siyah Süt
Aşk
Kâğıt Helva
Firarperest (kitap)

İskender
Şemspare
Ustam ve Ben
Havva’nın Üç Kızı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler