Ana SayfaKimdirAydın Boysan kimdir?

İlgili Postlar

Aydın Boysan kimdir?

Vefat haberi ile sevenlerini yasa boğan mimar, gazeteci ve yazar Aydın Boysan kimdir? Aydın Boysan, nerede ve ne zaman dünyaya geldi, hayatı boyunca gerçekleştirdiği çalışmaları nelerdir? Aydın Boysan hakkında merak edilen her şey haberimizde…

97 yaşında hayatını kaybeden Aydın Boysan, 17 Haziran 1921 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Aslen Rizeli olan Boysan’ın babası Esat Boysan Tekel’de muhasebeci, annesi Nevreste Hanım ise öğretmendi. Usta kalemin çocukluk yılları Samatya’da Narlıkapı Çıkmazı’nda geçti. Boysan, 1939 yılında Pertevniyal Lisesi’nden, 1945 yılında ise Güzel Sanatlar Akademisi’nden (Mimar Sinan Üniversitesi’nin Mimarlık Bölümü) bir mimar olarak mezun oldu.

Aydın Boysan, 1999 yılına kadar 54 yıl boyunca mimarlık yaptı, Türkiye Mimarlar Odası’nın kurucuları arasında yer aldı ve yönetim kurulu üyesi, ilk genel sekreteri ve İstanbul şube başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca, ulusal ve uluslararası mimarlık yarışmalarından ödüller kazanmıştır. Aydın Boysan, 1947 yılında Hakkari hükümet konağını yapmıştır.

Boysan, 1957-1972 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmış, sonrasında endi kitaplarını basmak için 1984 – 1993 yılları arasında çalışan Bas Yayınları’nı kurmuştur ve 41 tane kitap yazdı.

Aydın Boysan, 61 yaşına geldiğinden gazetecilik yapmaya karar verdi. Bununla birlikte 1984 – 1993 yılları arasında on yıl Hürriyet gazetesi ve üç yıl Akşam gazetesinde köşe yazıları yazmıştır.

1949 yılında eşi Suzan hanım ile hayatını birleştiren Aydın Boysan’ın mimar olan Burak Boysan ve dublaj sanatçısı, sinema oyuncusu olan Haldun Boysan isimli iki oğlu dünyaya geldi.

Haldun Boysan’ın kitapları:

– Mizah Paldır Güldür
– Yangın Var
– Umut Simit
– Yalan
– Oldu mu Ya!
– Fısıltı
– Dostluk
– Aldanmak
– Söylesem Bir Türlü
– Dünyayı Severek I, II, III
– Yollarda
– Uzaklardan
– Yıl 2046 Uzay Anıları
– İstanbul Esintileri
– Leke Bırakan Gölgeler
– Yaşama Sevinci
– Sev ve Yaşa
– Damlalar
– Zaman Geçerken
– Aynalar
– Yüzler ve Yürekler
– Felekten Bir Gün
– İstanbul’un Kuytu Köşeleri
– Neşeye Şarkı
– Nereye Gitti İstanbul?
– Uzun Yaşamanın Sırrı
– Hayat Tatlı Zehir
– Şerefe
– Binbir Yaşam Sahnesi
– Yıldızlardan Bile Uzaklarda
– Bir Ömür yetmiyor
– Ne Hoş Zamanlardı

7 Haziran 1921 tarihinde dünyaya gelen mimar, gazeteci ve yazar kimlikleri sahibi Aydın Boysan, 97 yaşındayken hayatını kaybetti. Boysan’ın vefatı ile bir çınar daha devrildi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler