Ana SayfaDünyaSabahat Akkiraz Kimdir?

İlgili Postlar

Sabahat Akkiraz Kimdir?

Türk halk müziğinin başarılı sanatçılarından olan Sabahat Akkiraz Kimdir? Ünlü Türk halk müziği sanatçısı hakkında merek edilen her şey Sabahat Akkiraz Kimdir? haberimizde..


Bugün Doğan Ünlüler

Sabahat Akkiraz Aslen Nereli? Sabahat Akkiraz Şuan Kaç Yaşında? Sabahat Akkiraz Hangi Burç?

Aslen Sivaslı olan başarılı sanatçı Sabahat Akkiraz şuan 63 yaşındadır. Ünlü sanatçının burcu ise kovadır.

sabahat akkiraz kimdir ile ilgili görsel sonucu

Sabahat Akkiraz Kimdir?

6 Şubat 1955’te Sivas’ta dünyaya gelen  Türk Halk Müziği‘nin başarılı sanatçısı Sabahat Akkiraz, ailesinin müzikle olan uğraşlarından etkilenerek sanata yönelen Akkiraz’ın sanata yönlenmesine ise ilkokul öğretmeni vesile olmuştur. Böylelikle Sabahat Akkiraz, henüz 13 yaşında iken Arif Sağ ve Orhan Gencebay’ın sazları eşliğinde ilk 45’lik plağını Mahmut Erdal ile çıkardı.

O yıl içerisinde ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşen Sabahat Akkiraz, orta ve lise eğitimini Almanya da tamamladı. Bu süre zarfında müzikten hiç kopmayan usta sanatçı, ustalarım dediği; Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Davut Sulari ve Muhlis Akarsu ile tanıştı ve oldukça desteğini gördü. 1983 yılında ilk profesyonel albümü “Şafak Söktü”yü Musa Eroğlu ile yaptı. 1985 yılında İstanbul’a tekrar dönen Akkiraz, aynı yıl Arif Sağ ile çalışmaya başlayarak beraber bir çok albüme imza attı.

sabahat akkiraz kimdir ile ilgili görsel sonucu

Sabahat Akkiraz Albümlerinde çoğunlukla kendi derlediği türküleri, deyişleri ve uzun havaları seslendirdi. Seslendirdiği derlemeleri dışında yüzlerce derlenmiş eseri de arşivinde bulunmaktadır. 1996 yılında London Jazz Festivaline davet alan başarılı sanatçı, Grand Union Orchestra ile Echoes From Anatolia (Anadolu’dan Yansımalar) projesini hazırladı ve başta London Jazz Festivali olmak üzere Londra, Dublin ve Glasgow da 10 konser yaptı. Bu çalışma aynı zamanda bir halk müziği sanatçısının jazz ve türküler üzerine hazırladığı ilk uluslararası proje olması ile de oldukça önemlidir.

Queen Elizabeth Hall’de “Womens of Tradition’’ projesinde 1999 yılında Türkiye’yi temsil eden  Sabahat Akkiraz, yine aynı yıl Echoes from Anatolia konserleri Redgold Music tarafından kaydedilerek tüm dünya çapında satışa sunuldu. Şubat 200 yılında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Fransa’ya davet edildi ve 11 Subat 2000’de Cite de la Musique Paris’de, 13 Şubat 2000’de Dieppe Ulusal Sahne’de, 15 Şubat 2000 tarihinde de Saint Claude Şehri kültür merkezinde 3 konser düzenledi.

sabahat akkiraz kimdir ile ilgili görsel sonucu

200 yılının Haziran ayında ise  Lyon da “Doğu Festivaline” çağırılan Akkiraz, 25 Kasım 2000’de Etnik müziğin mabedi kabul edilen “Theatre de le ville” de konser verdi. Fransız-Belçika ortak yapımı olarak Sabahat Akkirazın hayatı ve çalışmaları belgesel yapıldı ve bu belgesel Mezzo ve Muzzik adlı tv kanallarında yayınlandı. 2001 yılında Hollandalı ünlü şanson şarkıcı Jasperina De Jong ile 5 konserlik Hollanda turnesine çıktı. 31 Mart-1 Nisan tarihlerinde Brezilyanın Sao Paolo kentinde iki konser veren Sabahat Akkiraz, bu vesile ile türkülerini ilk defa Güney Amerika’ya okyanus ötesine taşıdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler