Ana SayfaYaşamSağlıkDornaz Alfa Nedir?

İlgili Postlar

Dornaz Alfa Nedir?

Mart ayının başlarında ülkemizde de görülen koronavirüsüne yönelik tedavi araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. Dün konu hakkında Prof. Dr. Ercüment Ovalı sözleri ise herkesin içine bir nebzede olsa su serpti. Corona tedavisinin bulunmuş olabileceğini dile getiren Ovalı’nın ilaçların Dornaz Alfa hastalarının üzerinde kullanılması gerektiğini dile getirmesinin ardından pek çok insanın aklına”Dornaz Alfa nedir?” sorusu düştü. Bizde sizler için bu yazımızda Dornaz Alfa’nın ne demek olduğunu kaleme aldık.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan Açıklama

Ercüment Ovalı, Twitter’dan yaptığı açıklamada “1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz Alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.

Koronavirüs Salgınında Öncelikler Nelerdir?

Koronavirüs Tedavisinde Dornaz Alfa İşe Yarayabilir Mi?

COVİD-19 ile kaybedilmiş kişilerin otopsi çalışmalarında hastaların akciğer dokusu içinde yüksek oranda nötrofil tipinde beyaz kürelerin yerleştiğini gözlemlenmiştir.. Ancak soluk borularında DNA içeriğinin yüksek olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Bu nedenle nefes yoluna verilen ilacın doku içerisine nüfuz edip etmeyeceği de bilinmemekte olup tedavinin işe yarayıp yarayamayacağı ancak hastalar üzerinde denendikten sonra belirlenebilecektir.

Dornaz Alfa Nedir?

Dornaz Alfa en basit terimiyle hücre içinde bulunan genetik materyali parçalayan bir enzimdir. Yani başka bir isimsiz DNAazdır. Mikrop ile savaşan beyaz küreler parçalandığında içlerinden DNA açığa çıkmaktadır. Ve bu DNA yapışkan ve yoğun bir yapıya sahip olduğundan zaman zaman soluk borularının tıkanmasına neden olabilmektedir. Bu hastalar Dornaz Alfa hastalarıdır.  Bugüne kadar soluk borularında DNA yüksekliği sadece kistik fibrozis denilen bir genetik hastalarında saptanmış olsa da, Dornaz Alfa ilacının koronavirüs tedavisinde kilit bir nokta olduğu düşünülmektedir. Tedavide DNAaz nebulizatör yardımıyla akciğere püskürtüldüğünde DNA’yı sulandırarak balgam yapışkanlığını azaltır. Bu da hastanın nefes yolunun açılmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler