Ana SayfaKültür ve SanatTürkiye’nin Filozofu; Müfit Can Saçıntı

İlgili Postlar

Türkiye’nin Filozofu; Müfit Can Saçıntı

‘Mandıra Filozofu’ filminde canlandırdığı Mustafa Ali karakteriyle geniş kitlelerce tanınan Müfit Can Saçıntı; yönetmen, senarist ve oyunculuk ile donattığı meslek hayatında 27. Yılını kutluyor. Saçıntı, “Bir yapımın kamera arkası ve ekran önü dahil tüm safhalarında yer alsam da senaristlik benim için bir ömür törpüsü” diyor.

Çorum’da doğan Müfit Can Saçıntı İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde son sınıfta okurken TRT’den iş teklifi alır ve çalışma hayatına başlar. 22 yıl sonra çocukluktan hayranı olduğu ‘ustam’ diye hitap ettiği Levent Kırca’nın yanında “Olacak O Kadar” isimli TV programında senaristliğe başlar. Çok sayıda dizi, sinema senaryosu ve tiyatro metni yazar. Kamera karşısına ilk defa “Aranan Adam” adlı şov programıyla geçen Saçıntı Kuşatma Altında Aşk adlı sinema filmi ve Çocuklar Duymasın dizisinde rol alır. Seksenler dizisinde yönetmenlik yapan Müfit Can Saçıntı kendisinin bile tahmin edemeyeceği kadar özdeşleştiği filmi Mandıra Filozofu’nu hem yönetip hem başrolünde oynar. Sinema filmlerine yoğunluk vereceğini söyleyen Saçıntı şimdilerde yeni filmini çekmekle uğraşıyor.

Sinema ve oyunculuğu üzerine

Senarist-yönetmen Müfit Can Saçıntı gerçek hayatta da dizi ve filmlerde görmeye alışkın olduğumuz düşünen, eleştiren, her şeye karşı olan bir adam değil tabiî ki de… Kendisinin başrollerini oynadığı Mandıra Filozofu’nda insanların aslında düşündükleri,  günlük yaşamlarında var olan şeyleri kendisinin beyaz perdede sergilediğini ifade eden Saçıntı: “İnsanlara uzak, duyduklarında ‘bu adam da ne diyor’ Diyecekleri türden bir şeyle çıksaydık seyirci karşısına bu kadar etkilenmezlerdi diye düşünüyorum. Günlük yaşantımızda fark edemediklerimizi gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. İzleyicilerin dizi veya film fark etmeksizin izlediklerinde kendilerinden bir şeyler bulmak istiyorlar. Bunu bilerek yola çıktık ve film yayınlandıktan sonra izleyicilerden hep olumlu dönüşler aldık. Birkaç eleştirmenin yaptıkları olumsuz eleştirileri de dikkate aldım.” sözleriyle film ve seyircinin geri dönüşleri hakkındaki düşüncelerini dile getiriyor. Yazdığı henüz çekmediği “Kahrolsun Şey” adlı senoryosundan ABD’de düzenlenen 21. Bağımsızlar Buluşması Film Festivali’nde Onur Mansiyonu ödülünü alan Saçıntı aldığı bu ödül hakkında da kendi sosyal medya hesabından şunları yazıyor: “Aslında ödülleri pek sevmiyorum ancak film çekme imkânlarını artırabilir diye ödün vermeyeceğimi düşündüğüm bazı ödüllere başvurdum. Aldığım bu küçük ödülü bu sebeple duyurmak ve sevenlerimle paylaşmak istedim. Harbi sevgilerimle.”

“Senaristlik ömür törpüsü”

Kendisinin de yazdığı senaryoları olduğunu ancak Senaristliğin zor bir iş olduğunun altını çizen Müfit Can Saçıntı; “İş hayatıma 1990’larda başladım ve bu sene sektördeki 26’ıncı yılım; İzleyiciyi senaryo çeker. Bir yapımın kamera arkası-ekran önü tüm safhalarında yer alsam da senaristlik ömür törpüsü”  diyor.

“Teknoloji boynunu eğdiriyorsa karşıyım”

Modernleşmenin hayatımızı nasıl etkilediğini “boynu eğik başı önde bir nesil yetişiyor” sözleriyle tanımlayan Saçıntı konu hakkındaki düşüncelerini şöyle açıklıyor: “İnternet ve beraberinde getirdiği akıllı telefonla yer zaman kavramı dinlemeden özel hayatımıza müdahale edilir oldu. İnsanın evine girerken bile kapıyı çalıyorsun. Banyoda, tuvalette… Nerede olursak olalım teknoloji ve beraberinde getirdiği aygıtlar özel kavramımızı yıktı. Teknoloji boynunu eğdiriyorsa karşıyım. İşlerimden dolayı mecbur olmasam telefon kullanmak istemiyorum. Teknolojinin elinde oyuncak olmaya karşıyım.” Kendimizi çok önemsememiz gerektiğini biz telefon kullanmasak da yaşamın seyrinde devam edeceğini vurguluyor ve Foucault’un “Kapitalizm konfor verir, özgürlüğünüzü elinizden alır.” sözüyle düşüncelerini destekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler